wtorek, 18 lutego 2014

Warsztaty - kuchnia indyjska

Ubiegły weekend upłynął pod hasłem Wrocław i dobra kuchnia. W sobotnie popołudnie miałam okazję fotografować warsztaty kuchni indyjskiej prowadzone przez Marysię i Michała z Agni Ajurweda. Warsztaty odbyły się we wrocławskim Studio Kulinarne Piotr Kucharski




10 uczestników,  ponad 4-godzinne gotowanie, mnóstwo pysznych potraw, w powietrzy unoszące się aromaty, dużo przypraw, kolorów i inspiracji. Tak w wielkim skrócie można opisać warsztaty. 
Marysia i Michał świetnie opowiadali o kuchni indyjskiej, nic dziwnego -  mają za sobą kilka pobytów w Indiach, znają się na rzeczy i co najważniejsze, chcą i umieją dzielić się swoją wiedzą.  :-)

Pierwszy raz miałam okazję pić masala czaj, czyli aromatyzowaną i dobrze przyprawioną herbatę. Bazę przepisu stanowią: czarna, mocna herbata, mleko, cukier lub miód oraz przyprawy takie jak cynamon, kardamon, imbir czy pieprz. Ten napój w mig rozgrzewa i jest przepyszny. Już przymierzam się do wypróbowania tego przepisu. :-)
Moim drugim faworytem była pakora - czyli warzywa (konkretnie brokuły) zanurza się w cieście z besanu (mąka z ciecierzycy) i smaży w głębokim cieście. 

Studio Kulinarne, które mieści się w Browarze Mieszczański (który już sam w sobie jest mega klimatyczny) jest świetnie urządzone, tak jak lubię - jest jasno, przestrzennie, dominuje biel, nie brakuje drewnianych dodatków czy wielkiego stołu z kilkoma stanowiskami do gotowania. Idealne miejsce do prowadzenia warsztatów. ;-)
Bardzo miło będę wspominać miniony weekend. Oby więcej tak inspirująco spędzonych dni.





































5 komentarzy:

  1. Asiu piękne zdjęcia :) pozdrawiam, Łucja

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasze najładniejsze zdjęcia z gotowania! Dzięki!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :) Marzę o uczestnictwie w takich ( albo jakichkolwiek) warsztatach :) Póki co chyba wszystko robię na oko... a techniki troszkę zawsze się przyda!

    OdpowiedzUsuń